JELI 2000

Mezőgazdasági, kereskedelmi és szolgáltató kft.

3

CMP-A sikosságmentesítő

Környezetbarát síkosságmentesítés CMP-A oldattal


A fagypont alatti hőmérsékleten bekövetkező páralecsapódástól, az ónos esőtől és hótól válnak csúszóssá, síkossá a közutak, a hidak és a felüljárók.

A síkosságot okozó jég és hó eltávolítására egyrészt a kotró, seprő gépek és eszközök, másrészt a különböző anyagok, készítmények szolgálnak. A síkosság megszüntetésére használatos anyagokat a következő két nagy csoportba sorolhatjuk:

  • csúszásgátló anyagok (homok, kőzúzalék, zeolit)
  • a víz fagyáspontját csökkentő anyagok, készítmények


Jégolvasztó anyagok, készítmények

  • Szilárd jégolvasztók: A teljesség igénye nélkül ide soroljuk a konyhasót, a kalcium-kloridot, a Clearway 6s (nátrium-acetát és magnézium-acetát), a CMA (kalcium, magnézium-acetát) készítményeket.
Ezeket a készítményeket önmagukban, vagy jobb esetben folyékony  jégolvasztóval nedvesítve juttatják ki a mechanikusan (kotrás, seprés) jégtől és hótól részben megtisztított felületre.

  • Folyékony jégolvasztók: Ugyancsak a teljesség igénye nélkül ide soroljuk a kalcium-klorid, a magnézium-klorid, karbamid és a CMA 25%-os oldatát, a Clearway 1 (kálium-acetát) és a hazai fejlesztésű CMP-A (kalcium, magnézium és kálium-acetát) folyékony síkosságmentesítő készítményéket.
 

Előnyök, hátrányok

A csúszásgátló anyagoknak (homok,kőzúzalék,zeolit) önmagukban nincsen jégolvasztó hatásuk.

Jégolvasztó anyagokkal együtt kijuttatva lehetnek hatékonyak. Nagy hátrányuk, a környezetre kifejtett - a porképződésből eredő  -  porterhelés. Különösen sűrűn lakott területeken (városok) a csúszásgátló anyagok okozta porképződés jelentősen csökkenthető, ha azokat folyékony síkosság mentesítő készítményekkel  együtt alkalmazzuk. (pl. CMA, CMP-A)


Egy hír ezzel kapcsolatban

Síkosság mentesítésA hagyományos téli szórósó helyett új síkosságmentesítő anyag bevetésre készülnek a gépek a csúszós utakra az ausztriai Klagenfurtban. Az "Ice Away" fantázianevű, kalcium-magnézium-acetát összetételű folyadékot évtizedekkel ezelőtt a dán Nordisk Miljokemi vállalat fejlesztette ki az utak jegesedésének oldására.

A folyadék a sóval ellentétben nem károsítja a növényzetet, a bőrcipőket sem marja szét, és a járművek alvázát sem korrodálja, továbbá természetes úton lebomlik. Több északi városban már sikerrel alkalmazták az új eljárást, mikor idén a klagenfurti vezetés is felfigyelt a kíméletes anyag sikerére.

Az osztrák városban 2006. februárjától kísérletképpen először pormentesítésre kezdték használni, ugyanis a feltalálók valamikor rájöttek, hogy jégtelenítőjük kiválóan megköti a városokat ellepő finom port. Skandináviában remekül be is vált: 35 százalékkal sikerült csökkenteni a porszennyezést a levegőben. Klagenfurtban a csúszós, téli időszakban azonban idén a jégoldására is ezt használják már.

forrás: internet

 
A hazánkban általánosan használt síkosságmentesítő anyagok nagy hátránya, hogy a kijuttatást követően nem hatnak azonnal, de ami a legfontosabb, környezetre gyakorolt káros hatásuk igen jelentős.

Lebomlásuk nagyon lassú, mely káros hatásukat még el is nyújtja.

A nátrium-klorid, de a korszerűbbnek mondott kalcium- vagy magnézium-klorid is olyan korrozív tulajdonságokkal rendelkezik, amely mind a betonfelületekre mind az egyéb fém felületekre rendkívül nagy károsító hatást gyakorol. Különösen fontos ez az acél építmények, vasbeton szerkezetek, (hidak, felüljárók), díszburkolattal ellátott területek esetében.

Ezen kívül a növényzetet károsító hatásuk is igen jelentős a Cl - ion jelenléte miatt ami a természetvédelmi területek (fasor,liget,park ) esetében fontos. A mostanában Magyarországon ötletként felmerült nitrogénvegyülettel (karbamid műtrágya, ami lebomlásakor mérgező a vizek élővilágára), történő úgynevezett síkosságmentesítés sem jelenthet megoldást.  

A fentiek miatt a nátrium-klorid kiváltása nem történhet meg semmilyen klorid tartalmú vagy más a környezetet egyéb módon károsító anyaggal, kizárólag a környezetbarát,korróziós hatást egyáltalán nem mutató  a természetben gyorsan lebomló, acetát készítményekkel.

Síkos út

A Realizáció Bt, A Jeli 2000 Kft. és a Brenntag Hungária Kft. közös fejlesztésű CMP-A készítménye minden tekintetben megfelel a legkorszerűbb síkosság-mentesítő anyagokkal támasztott követelményeknek.

Az üzemi próbák és a különböző laboratóriumi mérések egyöntetűen a CMP-A készítmény kiváló tulajdonságait igazolják.


Részletes termékinformáció és megrendelés: http://www.cmpa.hu

Jeli 2000

Mezőgazdasági, kereskedelmi és szolgáltató kft


Címünk:

6078 Jakabszállás, II. kerület 18/c


Ügyfélszolgálat:

Telefon +36 (76) 382-184

E-mail:  info@jeli2000.hu

Hírlevél feliratkozás

Gyorslinkek

Csöpp Mix lombtrágya
CMP-A sikosság mentesítő
Gazdabolt

Kapcsolat


FEL